Yhtenä Porin asuntomessujen 2018 teemoista on ekologisuus ja tämän teeman mukaisesti myös Pilke tiedepäiväkoti Välkkeen biojätettä tullaan käsittelemään mahdollisimman ekologisesti. Ratkaisuksi on valittu Sastamalalaisen Biojussin Kiinteistökompostori, jolla pystytään kompostoimaan kaikki päiväkodin tuottama biojäte ja muuttamaan se hyödylliseksi kasvualustaksi.
Päiväkodin rakentajan Suomen Hoivatilat Oyj:n, varhaiskasvatuspalveluita tarjoavan Pilke Päiväkodit Oy:n ja Porin kaupungin yhteistyössä haluttiin ekologinen ja kestävää kehitystä tukeva ratkaisu biojätteen käsittelyyn.
”Porin kaupunki näkee kompostoinnissa mahdollisuuden testata biojätteen käsittelyä kiinteistökohtaisesti hieman isommassa mittakaavassa. Lisäksi ruokajätteen kompostointi koetaan tärkeänä työkaluna päiväkoti-ikäisten ympäristökasvatukseen”, sanoo jätehuollon suunnittelija Tarja Räikkönen Porin kaupungilta.
Olennainen asia yhteistyössä on, että kompostoinnin tärkeää ja hyödyllistä oppia voidaan jakaa jo päiväkoti-ikäisille lapsille. Porin Hanhiluodossa sijaitsevan Kompostointipuiston myötä Porin kaupunki on jo ennestään toiminut kompostoinnin edelläkävijänä ja esimerkkinä muille kaupungeille.
Sastamalalaisella Biojussilla on tarjota päiväkodille sopiva ratkaisu eli suurkompostori, joka sopii laitosten, yritysten, taloyhtiöiden tai erilaisten yhteisöjen, kuten kyläyhteisöjen tai naapurustojen ympärivuotiseen biojätteen käsittelyyn.
”Päiväkoti ja Asuntomessut ovat ihanteellinen paikka tuoda tuotettamme ja sen tarjoamia mahdollisuuksia entistä enemmän ihmisten tietoisuuteen. Ja mikä sen parempaa, kun opettaa jo päiväkoti-ikäisiä lapsia kompostoimaan”, kertoo Jukka Harjula Biojussista.
Biojussi Kiinteistökompostori on suuri lämpökompostori, jolla pystytään käsittelemään ja kompostoimaan isommankin ihmismäärän tuottama biojäte ympärivuotisesti. Suursäkkimenetelmällä valmis kompostimassa on helposti siirrettävissä sen hyödyntämispaikkaan.
Lisätietoa kompostorista
Biojussi Kiinteistökompostori on tilavuudeltaan 2,5 m³ ja sen toimintaperiaatteeseen kuuluu kaksi kompostorissa olevaa suursäkkiä, jotka nostetaan laitteesta pois, kun säkki on täynnä ja biojäte on kompostoitunut. Ensimmäisen Kiinteistökompostorin suursäkeistä ollessa täynnä, kompostorin kannet käännetään ja alkaa toisen suursäkin täyttö. Kansien käännössä täyttöluukku siirtyy luonnollisesti tyhjän suursäkin kohdalle. Täyteen tullut ensimmäinen säkki saa vielä rauhassa kompostoitua kompostorissa. Suursäkki-menetelmällä massan siirtely, kuljettaminen ja käsittely on tehty mahdollisimman helpoksi. Suursäkit ovat kooltaan kuitenkin sen kokoisia, ettei niiden siirtämiseen tarvita suuria nostureita. Kompostin tuotos, ravinteikas kompostimulta, hyödynnetään Porin kaupungin puutarhaosaston käytössä kasvualustana